Eskoon Tuki- ja osaamiskeskus tarjoaa asunnon ja palvelut erityistä tukea tarvitseville

2019-06-13T07:11:51+00:0013 kesäkuun, 2019|

Eskoon sosiaalipalveluiden kuntayhtymälle valmistui toukokuussa 2019 uusi Tuki- ja osaamiskeskus, jossa on asuntoja sekä palveluita erityistä tukea tarvitseville asiakkaille. Nyt valmistunut uudisrakennus liitettiin vuonna 1983 valmistuneen terapiataloon, joka saneerattiin uudisosan rakentamisen yhteydessä. Palvelukeskukseen kuuluu myös vuonna 2016 valmistunut Niittyvillan erityiskoulu. Kohde sijaitsee Seinäjoella.

Kohde on suunniteltu asumista varten

Eskoon tuki- ja palvelukeskuksen 37 asuntoa ovat toimineet lähtökohtana kohteen suunnittelulle. Tavoitteena on ollut kodikkaan ja turvallisen asumisympäristön luominen. Asuntojen on tarjottava puitteet mahdollisimman itsenäiselle asumiselle ilman laitosmaisuutta, kuitenkin niin, että asuminen on turvallista ja henkilökunnan tuki on lähellä. Asunnot on sijoiteltu 4-5 asunnon kotiryhmiin, jotka on sijoitettu omiin pienempiin siipiinsä.

Palvelut tukevat asumista

Palvelukeskuksessa on asuntojen lisäksi vastaanotto- ja tutkimustiloja, kahvila ja palvelukeittiö, erilaisia terapiatiloja, kuten esimerkiksi liikunta- ja musiikkiterapian tiloja, sekä liikuntasali ja terapia-allas. Nämä tilat palvelevat keskuksessa asuvia sekä muualla sosiaalipalveluiden alueella asuvia erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä. Asumista tukevat palvelutilat on sijoitettu keskeisesti päärakennussiipeen ja terapiasiipeen.

Tilat ovat esteettömät ja aistiystävälliset

Kaikki tilat on suunniteltu täysin esteettömiksi ja aistiystävällisiksi. Esimerkiksi kaikilla kotiryhmillä on omat värityksensä, mikä helpottaa tilojen tunnistettavuutta. Sisävärit ovat hillittyjä ja rauhoittavia. Henkilöiden erityistarpeet ja turvallisuus on huomioitu tilasuunnittelussa normaalia asuntolaatua kestävämmillä rakenteilla ja materiaaleilla. Myös huoneakustiikka on suunniteltu ja huomioitu pintamateriaalien valinnassa ja sijoittelussa.

Eri toiminnot on sijoitettu omiin siipiinsä

Uudisrakennus liittyy Niittyvillan kouluun ja peruskorjattavaan terapiataloon muodostaen näiden kanssa U:n muotoisen kokonaisuuden. Suurta rakennusmassaa on muovailtu pienempiin osiin suunnittelemalla eri toiminnot omiin siipiinsä. Suurimman osan muodostaa ns. päärakennus, jonka korkean keskustilan ympärille on sijoiteltu vastaanotto- ja tutkimustiloja sekä työtiloja. Asuntosiivet ovat pienempiä ja niiden yhteydessä on kullekin kotiryhmälle omat ulkoterassit ja parvekkeet.

Julkisivuissa ja sisäpinnoissa on käytetty puuta

Rakennuksen tunnusomaisin materiaali on puu. Sitä on käytetty kuultosävytettynä julksivuissa ja sisätiloissa. Julkisivuissa eri siivissä on käytetty eri värejä auttamaan rakennuksen eri osien tunnistettavuutta. Puulla verhotut ulkoseinät muodostavat ulkoterasseille ja pihoille kodikkuutta ja lämpöä. Sisätiloissa puu palvelee esteettisen tehtävänsä lisäksi myös ääntä vaimentavien pintojen suojana ja luo korkeaan keskusaulaan rauhallisen tunnelman.

Valokuvat Aalto Photography

Asunnot ja palveluasunnot
Liike- ja toimitilat