Pappilansalmen koulu – muunneltavia oppimistiloja

Haminan Pappilansalmen koulun oppilaat pääsivät loppiaisen jälkeen muuttamaan uuteen opinahjoonsa: entisen lukion tilojen yhteyteen valmistui vuoden 2018 lopussa uusi koulurakennus, johon sijoittuu esikoulun lisäksi vuosiluokat 1-9. Hankkeen suunnittelu käynnistyi osaltamme vuonna 2016, jolloin uudisrakennuksen luonnostelu aloitettiin. Tontilla sijainnut v. 1963 valmistunut Pappilansalmen koulu oli määrä purkaa rakennusteknisten ongelmien vuoksi, ja uuden koulun tuli sijoittua lähemmäs säilyvää, Haminan lukiona toiminutta rakennusta. Laajuudeltaan yhtenäiskoulun bruttoala on 5 500 m2 ja se palvelee noin 600 oppilasta.

Uusi koulurakennus liittyy vanhaan

Säilyvä rakennus asetti reunaehdot uuden koulun sijoittumiseen tontilla. Uusi koulu sijoittuu vanhan pohjoispuolelle, jolloin muodostuu omat piha-alueet pienemmille eskarilaisille ja isommille yläkoulun oppilaille. Tilat päätettiin sijoittaa kolmeen kerrokseen, jotta etenkin liikuntatoiminnoille saatiin enemmän tilaa koulun pihalle. Rakennusmassan polveileva muoto tekee kuitenkin sen mittakaavasta pienipiirteisemmän. Vanhaan koulurakennukseen uudisosa liittyy lasiseinäisellä yhdyskäytävällä, jonka kantava rakenne korostettiin oranssilla värillä.

Joustava ja muunneltava oppimisympäristö

Sisätilojen jäsentely yhdistää perinteiset luokkahuoneet uusiin oppimisympäristöihin. Kaikille oppilasryhmille on oma kiinteä tilansa, joista osa avautuu aulaan sisäikkunoiden kautta. Lisäksi osassa luokista on avattavat siirtoseinät, jolloin kahdesta luokasta voidaan muodostaa yksi suurempi opetustila. Avaruutta lisäävät tilojen suuret ikkunat ja lasiseinät. Korkea keskusaula kokoaa tilat ympärilleen, ja sen läheisyyteen muodostuu eri luonteisia ryhmä- tai itsenäiseen työskentelyyn soveltuvia sopukoita. Uudisrakennuksen puolelle sijoittuvat esi- ja perusopetuksen lisäksi liikuntasali, käsityö, kotitalous ja hallinnon tilat.

Julkisivumateriaalina ajaton tiili

Julkisivumateriaaliksi valittiin rouhea käsinlyötyä muistuttava ruukintiili, joka hienovaraisesti yhdistyy Haminan ympäröivään kasarmiarkkitehtuuriin. Tiilen sävy sovitettiin Alakaupungin alueen vaaleahkoon materiaalimaailmaan, ja julkisivujen aukotus pidettiin yksinkertaisena ja hillittynä. Rakennuksen ilmettä ja muotoa keventävät suuret lasiseinät, jotka avaavat koulun korkean aulatilan sisäpihalle. Tiilijulkisivussa käytetty sävy on Tiilerin Ruukintiili, tummanharmaa kirjava.
 

Värikkäitä yksityiskohtia, paljon valoa

Sisätiloissa korostuvat runsas luonnonvalo ja väreillä leikittely. Kolmen kerroksen korkuiseen aulaan avautuvien parvikäytävien varrella on ryhmätyöhön soveltuvia syvennyksiä, joita on korostettu kirkkailla väreillä. Valkoiseen yleisilmeeseen on yhdistetty värikkäitä kalusteita sekä puuta, joka toistuu niin ovien kuin kiintokalusteiden materiaalina. Luokkatilojen lattiat on pinnoitettu liimavapaalla irtoasennettavalla muovimatolla (RTV Altro Cantata). Kiintokalusteiden, sisätilojen ja pihan suunnittelu toteutettiin yhteistyössä Ajan Arkkitehtien kanssa.

Arkkitehtisuunnittelun lisäksi teimme Pappilansalmen kouluun myös irtokalustesuunnitelman. Niin rakennuksen kuin sisustuksen suunnittelun osalta kokonaisuudessa pyrittiin muunneltavuuteen ja joustavuuteen, joten raskaita kiinteitä ratkaisuja pyrittiin välttämään. Sen sijaan tavoiteltiin helposti siirreltäviä, erilaisiin toimintoihin taipuvia kalusteita. Irtokalusteiden suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota oppilaiden kokoon, tarpeisiin ja ergonomiaan. Esimerkiksi istuimissa on tarjottu erilaisia vaihtoehtoja perinteisestä tukevasta tuolista keinuviin istuimiin ja pehmeisiin raheihin. Pöydät ovat helposti liikuteltavia, ja niitä voidaan ryhmitellä monella tavalla.

Pappilansalmen koulu
Torvensoittajankatu 2, 49400 Hamina
 
Aiheesta muualla:
Kymen Sanomat: Haminan uusi yhtenäiskoulu hurmaa valoisuudellaan
Kymen Sanomat: Pappilansalmen koulu jälleen Haminaan